Maďarská otázka v Československu v období 1945-1948. Ekonomické, sociálne a politické dôsledky odsunu Maďarov po roku 1945. - Takács, Adam; Tóth, Andrej, 1975-; Novotný, Lukáš, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
V rokoch 1945-1948 bolo uvedených niekoľko opatrení do platnosti s cieľom zrealizovať tento plán. V prvom kroku boli sudetskí Nemci odstránení, následne začala československá vláda pracovať na vysťahovaní maďarskej národnostnej menšiny. Beneš 5. apríla 1945 vyhlásil vládny program novozvolenej československej vlády v Košiciach (tzv. Košický vládny program), ktorý obsahoval mnoho nehumánnych elementov potláčania a barbarského prenasledovania Nečechov, Neslovákov a nepriateľskej populácie obnovenej Československej republiky. Dohromady bolo prijatých 98 povojnových -- tzv. Benešových -- dekrétov (pomenovanie dostali po prezidentovi Edvardovi Benešovi), ktoré sa dotýkali maďarskej menšiny. Maďari stratili svoje občianstvo, majetok, ich továrne, obchody, banky, pôda a mnohým aj domy skonfiškovali, pracujúci vo verejnej sfére stratili svoju prácu a boli ponížení viacerými spôsobmi. Československá vláda prijala tri hlavné typy opatrení s cieľom eliminácie maďarskej menšiny: 1. výmena obyvateľstva (iniciovaná v roku 1946, zrealizovaná v rokoch 1947-1949) -- keď čast maďarskej menšiny bola nútená sa presťahovať do Maďarska (nechajúc svoje majetky na Slovensku) a čast Slovákov žijúcich v Maďarsku bola presvedčená sa presťahovať na Slovensko (namiesto Maďarov) 2. deportácie Maďarov do Čiech na nútené práce 3. reslovakizácia -- nútenie maďarskej menšiny k zmene vlastnej národnosti na slovenskú V mojej dipmovej práci skúmam dôsledky týchto opatrení s dôrazom na ekonomické a sociálne aspekty a ich vplyv na maďarskú menšinu: ich skoršiu a následnú rolu v ekonomikei regiónu a jeho spoločesntva. Z toho dôvodu predstavujem dopad týchto uznesení na bankový systém, priemysel, poľnohospodárstvo a uvádzam údaje o deštrukcii kooperatívneho systému, ktorý rozkvital v medzivojnovom období. S ohľadom na rolu maďarskej menšiny v celej spoločnosti uv
Svojou prácou hľadám odpoveď na otázku, do akej miery sa uzneseniami naplnili plány a očakávania československej vlády.
Vedoucí práce: Andrej Tóth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses