Přímé zahraniční investice plynoucí z ČR - Špíšek, Michal; Damborský, Milan, 1980-; Hornychová, Taťána; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Téma práce zní: přímé zahraniční investice plynoucí z České republiky do zahraničí. Práce se zabývá obecnou specifikací přímých zahraničních investic, jejich členěním a měřením, teoretickými koncepty, lokalizačními teoriemi a faktory. Práce se dále zaměřuje na ekonomické a politické podmínky v zemích V4 a Nizozemsku s ohledem na možné lokalizační faktory. Hlavní částí je analýza přímých zahraničních investic plynoucích z České republiky do zahraničí v letech 2008 -- 2013 dle odvětví i teritoria. Klíčovým odvětvím je Finanční zprostředkování, kromě pojišťovnictví a penzijního financování. Nejatraktivnější zemí je dlouhodobě Nizozemsko. Také je zmíněna česká institucionální struktura -- zejména CzechInvest, ČEB a EGAP a následně několik konkrétních příkladů z různých hospodářských segmentů. Cílem této práce bylo nalézt hlavní lokalizační faktory a ověřit hypotézu, zda existuje dominantní faktor / skupina faktorů. Hypotéza byla potvrzena a dominantním lokalizačním faktorem je daňové a legislativní prostředí. Vedlejším cílem bylo popsat přímé zahraniční investice plynoucí z České republiky do zahraničí tak, aby tato práce mohla sloužit jako aktuální materiál pro orientaci v oblasti včetně upozornění na možná rizika a mých osobních doporučení.
Vedoucí práce: Milan Damborský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses