Rozpočtový proces obcí - Lysáková, Jana (2013)
Předkládaná diplomová práce se zabývá rozpočtovým procesem obcí. Cílem práce je popsat rozpočtový proces obcí v České republice a následně teorii ukázat na případových studiích 2 vybraných obcí. První dvě kapitoly jsou teoretické. Postupně jsou rozebrány teorie fiskálního federalismu, typů rozpočtů a samotného rozpočtového procesu. Třetí kapitola má klíčovou roli v této práci. Na praktickém příkladu dvou vybraných obcí popisuje fungování rozpočtového procesu a vývoj rozpočtu, to znamená vliv rozpočtových opatření v průběhu sledovaného roku. Analýza obcí Brumov-Bylnice a Bojkovice je prováděna průběžným sledováním rozpočtových změn během rozpočtového období (v této případové studii jsou sledována období 2012 a 2013). Rozpočtová opatření provedená obcemi v průběhu roku jsou následně srovnána se schváleným rozpočtem, aby bylo možné vyjádřit změnu nejen v absolutní, ale také relativní hodnotě. Ač jsou obce srovnatelné dle počtu obyvatel, Brumov-Bylnice hospodaří s téměř dvojnásobným rozpočtem než Bojkovice. V obou stěžejních letech začínalo město Brumov-Bylnice s rozpočtovým provizorie, kdežto Bojkovice měly rozpočet schválený již v prosinci. Obec Brumov-Bylnice provedla ve sledovaném období celkem 55 zásahů do rozpočtu, z toho 35 v roce 2012 a 20 v roce 2013, Bojkovice provedly zásahů pouze 22, toho 14 v roce 2012 a 8 v roce 2013. Z tohoto hlediska byly ve sledovaném období úspěšnější Bojkovice. Na základě poměru vůči schválenému rozpočtu se největších nepřesností dopustilo město Brumov-Bylnice v případě příjmů z prodeje nemovitostí a pronájmů a rekonstrukčních projektů, které se v rozpočtu objevily, ale město je nezahájilo. Naproti tomu Bojkovice projevily vysokou nepřesnost v obou sledovaných letech v tom, že na konci rozpočtového období měly rozpočet v roce 2012 vyšší o 11.5