Efektivní sazby daně z příjmů vybraných podniků - Hladká, Jana (2014)
Diplomová práce se věnuje analýze vlivu velikosti podniku na efektivní sazbu daně. Pro analýzu je použita efektivní sazba daně ve výpočtové podobě zpětného mikropohledu. Pro odvětví NACE 23 v České republice za období 2003 -- 2012 je prokázána závislost efektivní sazby daně a velikosti podniku měřené počtem zaměstnanců. Závislost je prokázána negativní korelací mezi efektivní sazbou daně a velikostí podniku. Dále práce obsahuje analýzu historického vývoje vybraných ustanovení zákona o daních z příjmů. Vliv jednotlivých položek upravujících výsledek hospodaření na základ daně je zkoumán prostřednictvím koeficientu zkreslení na datech jednoho zvoleného podniku.