Evropeizace jako zdroj euroskepticismu? Případ Chorvatska - Chrtková, Kristýna (2013)
Práce se zabývá vývojem elitního a veřejného euroskepticismu v Chorvatsku od počátku poslední vlny demokratizace, tedy od roku 2000, až do současnosti. Chorvatsko je příkladem země, kde s přibližujícím se datem vstupu do EU míra podpory veřejnosti klesala. Na rozdíl od této tendence veřejného mínění převažující část chorvatské politické elity se vyznačovala stálou podporou EU. Hypotéza této bakalářské práce zní: zdrojem euroskepticismu v Chorvatsku je evropeizace. Zkoumán je proto přístupový proces Chorvatska do EU se zaměřením na změny provedené pod vlivem EU a na konkrétní problémové případy, které proces zpomalily a negativně ovlivnily vnímání EU. Práce dále obsahuje průzkum postojů k EU vybraných chorvatským politických stran a chorvatské veřejnosti. Důraz je kladen na vystižení celkového obrazu postoje chorvatské společnosti k EU.