Boj proti daňovým únikům v oblasti DPH v ČR - Klimešová, Gabriela (2014)
Bakalářská práce je zaměřena na poskytnutí srozumitelných a věcně uspořádaných informací, které se vážou na problematiku daňových úniků v oblasti DPH v České republice. Hlavním cílem práce je zmapování opatření proti daňovým únikům v oblasti DPH a jejich účinnosti v boji proti daňovým únikům. Teoretická část se věnuje základním pojmům, které souvisí s problematikou této práce, a vysvětluje klíčový pojem daňový únik. Druhá část se zaměřuje na nejvýznamnější typy úniků u DPH v ČR a na opatření, která chce vláda ČR v nejbližších letech zavést. Třetí část se věnuje dopadům zavedených opatření proti daňovým únikům na plátce a státní rozpočet. Ve čtvrté části dochází k analýze vývoje daňových doměrků a trestných činů krácení daně v letech 2010, 2011 a 2012. Výsledky analýzy slouží k posouzení účinnosti zákonných opatření a efektivnosti daňových kontrol.