Modelovanie kreditného rizika pomocou inteligentných systémov - Adamovič, Ján (2014)
Táto práca sa zaoberá modelovaním kreditného rizika využitím relatívne nových možností, ktoré ponúka umelá inteligencia. V práci sú popisované neurónové siete a support vector machines (SVM), ktoré sú hlavnými predstaviteľmi a zároveň najpopulárnejšími metódami strojového učenia. Inteligentnými sa rozumejú systémy, ktoré nejakým spôsobom imitujú procesy (väčšinou v prírode), ktoré možno chápať ako inteligentné. Tieto systémy sú porovnané oproti metóde logistickej regresie a rozpracované pre potreby riešenia úloh binárnej klasifikácie pri hodnotení kreditného rizika. Na záver sú modely aplikované na dátovú množinu nemeckých spotrebiteľských úverov a vzájomne porovnané.