Analýza strukturálního schodku státního rozpočtu - Mareš, Michal, 1991- (2013)
Práce analyzuje ukazatel strukturálního deficitu státního rozpočtu na datech České republiky mezi roky 2004 a 2014. V současné době se velmi často hovoří o nutnosti konsolidace veřejných financí, a proto je cílem této práce posoudit, zda je tento ukazatel vhodným k docílení fiskální odpovědnosti jednotlivých zemí. Nejprve je strukturální deficit odhadnut pomocí metody Evropské komise, to znamená takzvaným produkčním přístupem na základě článku Denis, Morrow, Röger (2002). Práce se rovněţ opírá o článek autorů Bezděk, Dyczak, Krejdl (2003), který porovnával metodu OECD smetodou ESCB. Následně je výpočet proveden upraveným postupem, pouţitím Hodrick-Prescottova filtru namísto produkční funkce k odhadnutí potenciálního produktu. Z analýzy vyplývá komplikovanost odhadu daného ukazatele, která je dána velkou náročností na vstupní data a přítomnou arbitrárností. Strukturální deficit je v práci diskutován nejen metodologicky, ale také v jeho praktickém vyuţití v kontextu hospodářské situace v Evropě.