Analýza strukturálního schodku státního rozpočtu - Mareš, Michal, 1991-; Bisová, Sára; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce analyzuje ukazatel strukturálního deficitu státního rozpočtu na datech České republiky mezi roky 2004 a 2014. V současné době se velmi často hovoří o nutnosti konsolidace veřejných financí, a proto je cílem této práce posoudit, zda je tento ukazatel vhodným k docílení fiskální odpovědnosti jednotlivých zemí. Nejprve je strukturální deficit odhadnut pomocí metody Evropské komise, to znamená takzvaným produkčním přístupem na základě článku Denis, Morrow, Röger (2002). Práce se rovněţ opírá o článek autorů Bezděk, Dyczak, Krejdl (2003), který porovnával metodu OECD smetodou ESCB. Následně je výpočet proveden upraveným postupem, pouţitím Hodrick-Prescottova filtru namísto produkční funkce k odhadnutí potenciálního produktu. Z analýzy vyplývá komplikovanost odhadu daného ukazatele, která je dána velkou náročností na vstupní data a přítomnou arbitrárností. Strukturální deficit je v práci diskutován nejen metodologicky, ale také v jeho praktickém vyuţití v kontextu hospodářské situace v Evropě.
Vedoucí práce: Sára Bisová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses