Analýza hodnoty ekosystémových služeb metodami vyjádřených preferencí případová studie kamenných snosů ve východním Krušnohoří - Břízová, Lucie (2014)
Ve vyspělých zemích je v poslední dekádě rozvíjen koncept tzv. ekosystémových služeb (ecosystem services; např. v Millenium Ecosystem Assessment, 2005), který se zaměřuje zejména na identifikaci užitků plynoucích z nepoškozených ekosystémů a na způsoby, jak tyto užitky zohlednit v rozhodovacích procesech tržní ekonomiky. Cílem je mimo jiné to, aby ekosystémové služby volně dostupné v přírodě zůstaly zachovány a nedocházelo ke zhoršování přírodních podmínek pro život. Krajina východního Krušnohoří má svůj specifický charakter, a to zejména díky několika specifickým ekosystémům, které se v jiných lokalitách nevyskytují buď vůbec, anebo se nevyskytují v takové míře. K těmto místně specifickým ekosystémům patří především horské louky, přírodní potoky a kamenné snosy. Cílem diplomové práce je analýza rekreačních a zejména estetických hodnot kamenných snosů (steinrücken, clearance cairns). Kamenné snosy jsou významným biotopem, avšak v dosavadních analýzách v České republice jim byla věnována pouze minimální pozornost na rozdíl např. od saské části východního Krušnohoří, kde si místní obyvatelé kamenných snosů velmi cení (každý úsek kamenného snosu je zde dokonce zmapován, celková délka kamenných snosů se zde blíží jednomu tisíci kilometrů). Metodologicky bude práce postavena na analýze primárních dat z empirického šetření, které bylo realizováno během léta 2013 ve východním Krušnohoří a jehož přípravy a realizace se autorka účastnila. Dále na teorii náhodného užitku (random utility theory), modelech diskrétní volby (discrete choice models) a metodách vyjádřených preferencí (stated preferences methods, specificky výběrového experimentu, např. Bateman et al., 2002). Pro odhad hodnot budou využity modely multinominal logit model a random parameter logit model.