Determinanty vývoja ceny elektriny - Plšíková, Kristína; Buus, Tomáš, 1977-; Krejcar, Rostislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Cieľom práce je charakteristika hlavných determinantov vplývajúcich na vývoj ceny elektrickej energie. Začiatok práce je venovaný popisu regulovaných zložiek platby za elektrinu a ich vývoju za posledné obdobie. Druhá časť práce sa zaoberá silovou elektrinou a jej vývojom na spotovom a futures trhu. V práci je popísaný vznik ceny silovej elektriny na trhu a hlavné determinanty ovplyvňujúce krivky ponuky a dopytu, ako sú cena emisných povoleniek, narastajúca výroba z obnoviteľných zdrojov a cena energetických surovín. Súčasťou práce je tiež analýza vplyvu Market Couplingu na tržné ceny elektriny denného trhu. Záver práce je venovaný sezónnym výkyvom ceny elektriny predstavujúcej časovú radu.
Vedoucí práce: Tomáš Buus
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses