Analýza zahraniční politiky vybraných států Kaspického regionu - Egorova, Anastassia (2014)
Oblast kolem Kaspického moře je v důsledku své strategické polohy mezi Evropou a Asií již po staletí místem, kde se protínají zájmy světových mocností. V posledních desetiletích navíc nabývají tyto zájmy nový rozměr v souvislosti se zdejšími surovinovými zásobami, které do Kaspického regionu lákají kromě tradičních aktérů i nové hráče, například Čínu, Spojené státy či Evropskou unii. Cílem této bakalářské práce je zodpovědět otázku, jaký vliv mají vnější faktory, zejména zájmy relevantních vnějších aktérů, na současnou zahraniční politiku Kazachstánu, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu - poměrně nedávno vzniklých nezávislých států, ležících na pobřeží Kaspického moře. Smysl nalezení této odpovědi spočívá v tom, že nám nastíní skutečné rozložení moci v tomto regionálním systému a umožní tak odhadnout tamější budoucí vývoj z hlediska mezinárodních vztahů. Z evropského pohledu jsou závěry této práce důležité pro zhodnocení šancí Evropské unie na dosažení jejích vlastních zahraničněpolitických cílů a formulování její strategie vůči této (nejen) surovinově bohaté kavkazsko-středoasijské oblasti.