DEA modely a jejich aplikace při měření efektivity zdravotnických záchranných služeb v jednotlivých krajích ČR - Bártíková, Ivana (2014)
Metoda analýzy obalu dat (zkráceně DEA) jsou poměrně nová metoda vícekriteriálního rozhodování, která složí k hodnocení efektivnosti různých procesů. Tato metoda bude i předmětem zkoumání této bakalářské práce. V první části práce bude čtenáři představen princip fungování této metody včetně formulace jednotlivých matematických modelů. Objasněny budou také rozdíly měření efektivnosti v soukromém a veřejném sektoru. V praktické části bude provedena analýza efektivnosti zdravotnických záchranných služeb v jednotlivých krajích ČR. Na data budou aplikovány jak základní DEA modely, tak modely modifikované. V závěru práce budou výsledné hodnoty porovnány s ukazateli životní úrovně v ČR a bude navrhnuto optimální řešení v jednotlivých krajích ČR.