Mexická vláda v boji proti drogám Analýza aktuálního vývoje - Kafková, Michaela; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Paulenková, Kristína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Hlavním tématem bakalářské práce jsou přístupy vlád mexických prezidentů Felipe Calderóna (2006 -- 2012) a Enrique Peňa Nieta (2012 -- současnost) k tzv. "drogové válce", která se v Mexiku naplno rozpoutala v roce 2006 a která ohrožuje stabilitu a bezpečnost země. Cílem práce je pomocí komparace posoudit, zdali a nakolik se přístupy obou prezidentů k boji s drogovými kriminálními organizacemi liší a zdali se prezident Nieto nevrací k bývalým praktikám politické strany, jejímž je členem a která v minulosti drogové kartely tolerovala. V práci je nejprve stručně vysvětleno silné postavení prezidenta v prezidentských politických systémech, dále je shrnut historický vývoj politického systému Mexika a jeho současná podoba a následně jsou popsány programy vlád a postupy prezidentů Calderóna a Nieta co se týče pokračujícího drogového konfliktu v zemi. Na základě analyzovaných informací je v závěrečné části práce provedeno porovnání programů i postupů obou prezidentů a shrnutí jejich hlavních odlišností.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses