Na cestě k personální unii? Aktuální vývoj decentralizace v Belgii - Hudcová, Nikola; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Bobková, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato práce se zabývá procesem decentralizace v Belgickém království. V zemi žijí dvě dominantní národnosti -- Vlámové a Valoni. Jejich spory ovlivnily ústavní vývoj Belgie a vyvrcholily přetvořením unitárního státu na federaci. I přes vznik federace a ústavní změny, jsou vztahy mezi Vlámy a Valony napjaté a nevyřešeny, stále je vyvíjen tlak na další decentralizaci. Po volbách, do Parlamentu Belgie v roce 2010, nastala v Belgii politická krize. Vítězné strany nebyly schopny utvořit vládní koalici po celých 541 dní. V důsledku této krize byly přijaty ústavní změny, které vedly k další decentralizaci. Cílem mé práce je zjistit, jestli země směřuje k tomu, aby se stala personální unií.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses