Využitelnost informace o odpisech uživateli účetní závěrky obcí v ČR - Potočiar, Petr (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá využitelností informace o odpisech uživateli účetní závěrky obcí v ČR. Zaměřuje se na obce, popisuje jejich způsob hospodaření a řízení. Dále zkoumá účetní legislativu regulující nakládání s dlouhodobým majetkem se zaměřením na účtování odpisů. Hlavní důraz je kladen na využitelnost informací z účetnictví a na cesty ke zpřesnění těchto informací. Aplikační část se zaměřuje na stanovení odpisů čističky odpadních vod v obci Tuhaň, využitelnost získaných informací a na dopady do účetní závěrky a rozpočtu. Práce je zakončena shrnutím hlavních zjištění, upozorněním na informační omezení odpisů a doporučením změn, mezi které patří především návrh jiné metody odpisování a odůvodnění zbytkové hodnoty.