Řešení aukcí pomocí metody větvení a mezí - Milnerová, Karolína (2014)
V dnešní době si pod pojmem aukce lidé představí dražební místnost a účastníky, kteří navyšují své nabídky, aby získali předměty, které chtěji. Toto je ale pouze jedna z mnoha aukcí, které existují. Cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s aukcemi, protože jsou dnes velice vyhledávaným řešením pro nákup či prodej zboží. Větší pozornost je kladena na kombinatorické aukce, kde jsou nabízeny tzv. balíčky (kombinace objektů) a kupující mohou vyjádřit své preference ke každému balíčku. Větší část práce je zaměřena na výpočet těchto aukcí. Vzhledem k tomu, že existuje spousta algoritmů, které řeší kombinatorické aukce, bylo téma zúženo pouze na metodu větvení a mezí a její modifikace. Díky tomu jsou vybrány čtyři základní algoritmy -- metoda větvení a mezí, Balasova metoda, Sandholmův IDA* algoritmus a CABOB algoritmus. Jsou použity dva softwary pro řešení příkladů, které reprezentují dva ze zmíněných algoritmů.