Gastroturismus - aktuální trend v současném turismu - Šejdová, Barbora (2014)
Tato bakalářské práce se zabývá gastroturismum, jakožto novým směrem turismu. Vychází z definic daného oboru a jako vědeckou metodu používá rešerši odborné literatury a statistických údajů. Zaměřena je na zařazení pojmu v rámci typologie turismu. Řešena je problematika dopadu turismu na ekonomiku i úloha multiplikačních efektů v rámci obecné tématiky. Praktická část se zaobírá gastroturismem a jeho pojetím v Rakousku. Nejprve je rozebírána obecná problematika rakouského turismu, s tématy soustředícími se na způsob prezentace státu v rámci turismu. Dále je zpracována značka turismu "Dovolená v Rakousku" pod níž spadají rovněž témata zabývající se gastronomickým trhem, rakouským gastroturismem a iniciativou Genuss Region Österreich.