Vývoj sazeb daně z příjmů fyzických osob v zemích EU - Kasalová, Hana (2014)
Bakalářská práce se zabývá vývojem sazeb daní z příjmů fyzických osob ve státech Evropské unie. Vývoj je sledován z více úhlů pohledu. Je zkoumán vývoj počtu daňových pásem pro jednotlivé daňové sazby a to od roku 1981. Práce se dále zabývá vývojem maximálních a minimálních statutárních sazeb od roku 1995 až do současnosti. Zaměřuje se také na vývoj implicitních daňových sazeb, zejména implicitních daňových sazeb na práci. V poslední části práce je pozornost soustředěna na vývoj daňového zatížení práce pracovníka, který dosahuje určitého procenta průměrné mzdy. Veškeré zmíněné položky v práci jsou sledovány zejména pomocí grafické analýzy, kterou je téměř ve všech případech možno vysledovat tendenci ke snižování nejvyšších statutárních sazeb daní a klesajícího počtu daňových pásem pro jednotlivé daňové sazby.