Občanská válka ve Rwandě a role OSN při jejím řešení - Šplíchalová, Eva (2014)
Práce se zabývá konfliktem Tutsiů a Hutuů, který se odehrával v 90. letech ve Rwandě, jeho historickými příčinami, průběhem a rolí mezinárodního společenství při jeho řešení. Pozornost je zaměřena zejména na roli OSN při řešení tohoto konfliktu -- na analýzu působení mírové mise OSN, podmínek jejího ustanovení, vymezení jejího mandátu a dalších faktorů, které vedly k jejímu neúspěchu. Práce tak představuje příspěvek k diskusi o roli OSN v současném světě, k analýze podmínek a předpokladů její akceschopnosti, efektivnosti a potenciálních změn v její struktuře a fungování.