Současná úroveň neúplných rodin se závislými dětmi v ČR - Križáková, Nikola (2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou neúplných rodin s dětmi v České republice, příčinami jejich vzniku, historickými proměnami rodiny a současnými socioekonomickými problémy, které vznikají se stále narůstajícím počtem neúplných rodin. Z analýzy dostupných statistických dat vyplývá, že životní úroveň členů neúplných rodinných domácností je ve srovnání s úplnými rodinami s dětmi natolik nízká, že by se jim měla začít věnovat mnohem větší pozornost jak ze strany státu a rodinné politiky, tak i ze strany veřejnosti. Bakalářská práce zjišťuje, že v České republice se neúplné rodiny s dětmi řadí mezi skupiny nejvíce ohrožené chudobou, trpí vysokou nezaměstnaností a může u nich docházet dokonce k sociálnímu vyloučení. Tato rizika jsou větší u neúplných rodin s vyšším počtem dětí a u rodin, kde osoba v čele disponuje nízkým vzděláním.