Daň z příjmů právnických osob a možné daňové úniky v návaznosti na účetnictví - Klepalová, Kateřina; Molín, Jan, 1978-; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce se zabývá daňovými úniky v rámci daně z příjmů právnických osob. První kapitola charakterizuje současný daňový systém České republiky a seznamuje se změnami, které nastaly od roku 2014. Kapitola následující popisuje konstrukci daně z příjmů právnických osob. Uvádí základní techniky transformace výsledku hospodaření na základ daně a následně úpravy samotného základu daně pomocí odčitatelných položek a odpočtů. Nechybí ani seznámení se sazbami daně, slevami a zálohami na daň. Třetí kapitola seznámí čtenáře s pojmy daňová optimalizace a daňový únik. Cílem kapitoly čtvrté je poukázat na oblasti, ve kterých mohou daňoví poplatníci daňově unikat. Těmito oblastmi jsou především odpisy, rezervy, opravné položky, opravy, technická zhodnocení a jiné. Text se nejprve zaměřuje na legislativní úpravu dané problematiky a následně je oživen praktickými příklady vycházejícími z rozsudků Nejvyššího správního soudu, soudů krajských nebo z nálezů z kontrol finančních úřadů. Jelikož boj proti daňovým únikům není možné řešit pouze v rámci jedné země, je nutná mezinárodní spolupráce, která je stručně objasněna v kapitole poslední. Seznamuje se současnými i budoucími plány boje proti této nelegální činnosti nejen v rámci Evropské unie, ale i v jiných mezinárodních organizacích.
Vedoucí práce: Jan Molín
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses