Modelování hry Skyscrapers pomocí celočíselného programování - Somolová, Zuzana; Jablonský, Josef, 1955-; Sopko, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Bakalářská práce se zabývá hrou Skyscrapers. Jsou zde popsána její pravidla, která jsou následně převedena do modelu celočíselného lineárního programování. Výsledný model má za cíl najít řešení na základě libovolného zadání hry Skyscrapers. Model je zapsán jak matematickým zápisem, tak přepisem do jazyka optimalizačního systému MPL for Windows. Je zde nastíněna otázka alternativního řešení a z tohoto důvodu je k modelu připojena účelová funkce, která má za cíl najít co nejrozdílnější řešení od již nalezeného. Model s účelovou funkcí hledá pouze jedno alternativní řešení, nevypovídá nic o podobě dalších alternativních řešeních, ani o jejich počtu. Na závěr je zde popis krátké aplikace v prostředí MS Excel, která je propojena s MPL for Windows pomocí knihovny OPTIMAX . Aplikace zvládá vyřešit libovolné zadání hry a nalézt alternativní řešení, pokud existuje.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses