Oceňování zásob podle ČÚS, IFRS a US GAAP - Michálková, Alena (2014)
Cílem této bakalářské práce je porovnání a analýza metod a způsobů oceňování zásob při výdeji ze skladu podle tří souborů standardů: Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS), Amerických všeobecně uznávaných účetních předpisů (US GAAP) a Českých účetních standardů (ČÚS). Práce je rozvržena do několika větších celků. Jak samotné téma napovídá, bylo nejprve nutno definovat předmět zásob podle jednotlivých systémů, dále následuje charakteristika vybraných souborů standardů. Další větší celek je věnován způsobům oceňování zásob povolených dle jednotlivých systémů. Komparace jednotlivých metod oceňování je provedena na samotném závěru. V poslední části práce nechybí příklad, který je koncipován tak, aby odrážel rozdíly vznikající v konečných stavech zásob v rozvaze za použití různých metod ocenění.