Ekonomie trhu léčiv Vedou státní dotace na léky k jejich plýtvání? - Petrmann, Milan; Špecián, Petr; Koubek, Ivo, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato diplomová práce se zabývá otázkou, zda a nakolik vede dotování léků z veřejných peněz k jejich plýtvání. Hypotéza je testována na datech České republiky za období 2005-2012. Za hlavní přínosy považuji definici zdravotnického systému jako intra-temporálního problému, kde menší hodnoty diskontní sazby vedou k většímu plýtvání s léky. V práci zdůrazňuji zatěžování životního prostředí, způsobené neodbornou likvidací léků. V empirické části může čtenář nalézt odhad cenové (-0,11), důchodové (-0,2) a křížové elasticity poptávky (-0,14), vypočítané s použitím metody Kuhn-Tucker. S hlavním zjištěním přichází Model 2, který odhaduje při 10% nárůstu veřejných financí zvýšení plýtvání s léky o 13,2%, za použití metody 2OLS.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses