Dopady kapitálových požadavků Basel II a Basel III na bankovní sektor v ČR - Čechura, Jakub (2014)
Předmětem bakalářské práce je rozbor regulatorních pravidel Basel II a Basel III s důrazem na jejich dopady na tuzemský bankovní sektor. Pozornost je nejprve věnována vývoji pravidel kapitálové přiměřenosti až po vznik Basel II. Basel II a jeho třípilířová struktura, jenž se skládá z minimálních kapitálových požadavků, bankovního dohledu a tržní disciplíny, jsou následně analyzovány. Opomenuty nejsou ani nedostatky Basel II, po nichž je přistoupeno k představení nového regulatorního rámce Basel III. Inovace Basel III tkví ve zkvalitnění regulatorního kapitálu a zavádění nových kapitálových požadavků. Závěr práce se zabývá plněním kapitálových požadavků ze strany tuzemského bankovního sektoru v minulosti a hodnocením jeho připravenosti na implementaci regulatorního rámce Basel III.