Dopady kapitálových požadavků Basel II a Basel III na bankovní sektor v ČR - Čechura, Jakub; Matejašák, Milan; Špániková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Předmětem bakalářské práce je rozbor regulatorních pravidel Basel II a Basel III s důrazem na jejich dopady na tuzemský bankovní sektor. Pozornost je nejprve věnována vývoji pravidel kapitálové přiměřenosti až po vznik Basel II. Basel II a jeho třípilířová struktura, jenž se skládá z minimálních kapitálových požadavků, bankovního dohledu a tržní disciplíny, jsou následně analyzovány. Opomenuty nejsou ani nedostatky Basel II, po nichž je přistoupeno k představení nového regulatorního rámce Basel III. Inovace Basel III tkví ve zkvalitnění regulatorního kapitálu a zavádění nových kapitálových požadavků. Závěr práce se zabývá plněním kapitálových požadavků ze strany tuzemského bankovního sektoru v minulosti a hodnocením jeho připravenosti na implementaci regulatorního rámce Basel III.
Vedoucí práce: Milan Matejašák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses