Řešení úloh vícekriteriálního hodnocení variant s intervalovými daty - Tmějová, Lenka (2014)
Existuje celá řada úloh vícekriteriálního hodnocení variant. Cílem těchto úloh může být nalezení nejvhodnější varianty nebo uspořádání variant od nejlepší po nejhorší. K řešení úloh vícekriteriálního hodnocení variant se využívá velké množství metod, od nejjednodušších až po velmi složité postupy. Tyto metody jsou založené na odlišných principech a lze je klasifikovat do tří skupin podle toho, jaké vyžadují informace o kritériích po uživateli. Teoretická část se zabývá popisem těchto metod a modelováním preferencí rozhodovatele. Praktická část je zaměřena na ukázku jedné z metod - metody TOPSIS. Metoda TOPSIS demonstruje příklad z praxe, z oboru náhradní rodinné péče. Hodnoty u jednotlivých kritérií se náhodně vybírají z předem daného intervalu. Výstup praktické části je aplikace, která je vytvořená v programovacím jazyku Delphi.