Řešení úloh vícekriteriálního hodnocení variant s intervalovými daty - Tmějová, Lenka; Jablonský, Josef, 1955-; Kobzareva, Maria; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Existuje celá řada úloh vícekriteriálního hodnocení variant. Cílem těchto úloh může být nalezení nejvhodnější varianty nebo uspořádání variant od nejlepší po nejhorší. K řešení úloh vícekriteriálního hodnocení variant se využívá velké množství metod, od nejjednodušších až po velmi složité postupy. Tyto metody jsou založené na odlišných principech a lze je klasifikovat do tří skupin podle toho, jaké vyžadují informace o kritériích po uživateli. Teoretická část se zabývá popisem těchto metod a modelováním preferencí rozhodovatele. Praktická část je zaměřena na ukázku jedné z metod - metody TOPSIS. Metoda TOPSIS demonstruje příklad z praxe, z oboru náhradní rodinné péče. Hodnoty u jednotlivých kritérií se náhodně vybírají z předem daného intervalu. Výstup praktické části je aplikace, která je vytvořená v programovacím jazyku Delphi.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses