Problematika ekonomického využití památek industriální architektury na příkladu písecké Sladovny - Žižková, Klára (2014)
Práce je věnována problematice ekonomického využití staveb industriální architektury. Po teoretickém vymezení industriální architektury zmiňuje specifika její památkové ochrany. Práce analyzuje přístup k ochraně a konverzi industriálních památek v České republice, důvody vedoucí k obnově průmyslových objektů a způsoby jejich nového využití. Praktická část je věnována konkrétní industriální stavbě, a to Sladovně v Písku, která dnes slouží jako sídlo kulturní organizace. Práce mapuje historii této stavby a jejího původní využití, průběh rekonstrukce objektu pro nové využití. Hodnotí finanční náročnost konverze, její přínos pro obyvatele z hlediska sociálního a ekonomického a zamýšlí se nad další animaci objektu Sladovny, který je v současné době využíván pouze z jedné třetiny.