Nekonvenční měnová politika a její dopady na platební bilanci (případ Brazílie) - Papežík, Ondřej (2014)
Předkládaná bakalářská práce popisuje důvody přijetí nekonvenční měnové politiky vyspělými státy světa a její dopady na vývoj ekonomiky a platební bilance Brazílie. Kvantitativní uvolňování, jakožto nástroj nekonvenční měnové politiky, prováděné Federálním rezervním systémem v USA způsobilo nadměrné přílivy kapitálu na trhy rozvíjejících se ekonomik. Brazílie proto přijala opatření v podobě kapitálových kontrol, čímž ovlivnila strukturu příchozího kapitálu. Na významu získaly přímé zahraniční investice (ale především do sektoru zpracování nerostných surovin) namísto portfoliových investic. Tato opatření rovněž pomohla snížit úroveň a volatilitu kurzu.