Aktuální změny v životním pojištění v ČR - Franková, Aneta (2014)
Bakalářská práce má za cíl charakterizovat aktuální změny týkající se trhu se životním pojištěním a prozkoumat jejich vliv na pojišťovny a jejich klienty. Pro pochopení principu fungování životního pojištění uvádí první kapitola charakteristiku této oblasti. Co se týče aktuálních změn, zabývá se tato práce problematikou úmrtnostních tabulek a povinností pojišťoven přejít na jejich sjednocenou formu pro muže a ženy. Dalším bodem je změna pojistně-technické úrokové míry, historie její regulace a dopad na pojišťovny a klienty. S rokem 2014 vešel v účinnost Nový občanský zákoník a tato práce zkoumá, jak změnil dosavadní úpravu pojistné smlouvy. Praktická část analyzuje dvě velké a dvě malé pojišťovny, jejich hospodaření za rok 2013 a jejich nabídku produktů životního pojištění. V závěru jsou probírané změny shrnuty a je popsán jejich celkový vliv na trh s životním pojištěním.