Spiritismus jako regionální specifikum Krkonoš a Podkrkonoší a jeho odraz v současné duchovní kultuře - Kinštová, Veronika (2014)
V bakalářské práci je zpracováno téma lidové religiozity, konkrétně její projevy v oblasti Krkonoš a Podkrkonoší. Práce popisuje kořeny vzniku hnutí, které vzniklo v polovině 19. Století v USA a bylo nazváno "spiritismem". Práce dále mapuje průnik tohoto hnutí do Čech a jeho vývoj. Důležitým zdrojem poznatků práce je i odraz spiritismu v regionální literatuře Podkrkonoší. Bakalářská práce shrnuje historii spiritismu jako specifického projevu lokální duchovní kultury Krkonoš a Podkrkonoší. V práci jsou obsaženy výsledky terénního výzkumu ohledně současných projevů spiritismu v regionu. V souvislosti s Úmluvou o zachování nemateriálního kulturního dědictví (UNESCO) a Koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice je zde popsán i přístup státu k tomuto fenoménu.