Institut organizační složky podniku v České republice a na Slovensku - Šimůnek, Jiří (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou právní osobnosti a daňové a účetní subjektivity institutu organizační složky v České republice a na Slovensku. Nejdříve jsou popsány v teoretické rovině obligatorní povinnosti spojené se založením, fungováním a zánikem organizační složky. Dále jsou postupně rozebrána účetní specifika, zejména koncepce zachycení organizační složky jak v účetnictví zahraničního zřizovatele tak i způsob účtování o organizační složce jako samostatné entitě. V rámci daňové problematiky je popsán způsob zdanění příjmů a spotřeby organizační složky s důrazem na zdanění vnitropodnikových transakcí. Poslední část práce rekapituluje závěry s důrazem na ověření faktů pomocí judikatury vydané českou justicí a popisem odchylek vlivem rekodifikace soukromého práva České republiky od 1. 1. 2014.