Analýza výsledku současné penzijní reformy ke konci roku 2013 a komparace jejích možných alternativ řešení - Baxa, Daniel (2014)
Bakalářská práce analyzuje dosavadní výsledek současné penzijní reformy po prvním roce jejího zavedení, tedy stavu ke konci roku 2013. Práce se zabývá dosavadním výsledkem, kterého penzijní reforma dosáhla od počátku svého zavedení, hodnotí počty účastníků, jejich rozložení a v neposlední řadě také jejich vliv na udržitelnost celého II. pilíře. Vzhledem k negativnímu výsledku z porovnávání výsledného stavu důchodové reformy s předpoklady, které tato reforma měla naplnit, tak také tato práce přináší návrhy na další možné reformní kroky, které mohou být učiněny jako náprava tohoto současného stavu. Práce tedy nastiňuje a srovnává kroky, které musí bezesporu nastat bezprostředně po zániku II.pilíře důchodové reformy a dále srovnává návrhy řešení, které přicházejí v úvahu jako alternativy pro reformy důchodového systému, přičemž jejich inspiraci hledá i v zahraničních scénářích. Výsledek této práce by mohl být doporučením, jak se současným stavem již započaté důchodové reformy naložit, aby ztráty z jejího neúspěchu byly co nejvíce eliminovány. V samotném závěru se práce snaží poskytnout i pozitivní pohled na důchodovou reformu.