Deformace evropských trhů s elektrickou energií na základě zavádění OZE - Siuda, Jan (2014)
Tato práce analyzuje dopady zavádění OZE, konkrétně FVE a VTE, na trhy s elektrickou energií v Německu a České republice. Předmětem zkoumání jsou vývoj ceny a objemy obchodů na burzách EEX a PXE. Rozebrány jsou převážně sezónní efekty a denní dynamika cen včetně analýzy možných faktorů. Dále také tzv. merit order křivka a její posuny vzniklé v souvislosti s OZE. Práce odhaluje nedokonalosti v evropském systému podpory obnovitelných zdrojů, které dává do souvislostí s chováním trhů a vytyčuje kritická místa pro příští vývoj situace. Zároveň jsou prezentovány aktuálně diskutované opravné mechanismy a jejich možné dopady.