Hodnocení bonity klienta - Sládek, Jan; Radová, Jarmila; Špániková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato bakalářská práce se bude zabývat problematikou hodnocení bonity klienta, což v překladu znamená schopnost klienta řádně a včas splnit veškeré své závazky vůči bankám a vůbec všem finančním institucím. Základní myšlenka této práce je vysvětlení a pochopení jednotlivých metod, kterými se banky snaží co nejlépe poznat svého klienta a snížit tak úvěrové riziko, které je s ním spjaté. V teoretické části budou popsány základní souvislosti spojené s problematikou finančních rizik a kapitálové přiměřenosti, které čtenáře povedou k pochopení širších vazeb. V následující kapitole budou postupně vysvětleny hlavní přístupy, které banky využívají k hodnocení bonity fyzických osob. Závěrečná část práce je zaměřena na vybrané banky působící v českém bankovním systému a jejich aktuální postupy sloužící k řízení úvěrového rizika.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses