JE KORUPCE DOMÉNOU MUŽŮ NEBO ŽEN ? - Pekoč, Marek; Zajíček, Miroslav, 1975-; Koten, Silvester van, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Stále častěji vznikají diskuze týkající se korupce, ale málokdy se v nich řeší, zda existuje signifikantní rozdíl mezi korupčním jednáním mužů a žen. Na základě empirických podkladů proto byla stanovena hypotéza této práce, že ženy jsou korupčnímu jednání nakloněny méně než muži. K prokázání tohoto tvrzení bylo použito měření pomocí experimentální analýzy a dotazníkového šetření. V laboratorním experimentu subjekty zadávaly investiční rozhodnutí v různém korupčním prostředí. Výsledky experimentu naznačují, že ženy vnímají ve stejném prostředí vyšší míru korupce než muži, a také že jsou více averzní k riziku. Výsledky dotazníkového šetření pak de facto naplnily hypotézu této práce. V rámci objektivních dat 81 % respondentů označilo za přímé aktéry minulé tzv. velké korupce spíše muže. Navíc rozdíl v odmítnutí potenciálního budoucího spáchání velké korupce byl v rámci pohlaví 24 % ve prospěch žen.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses