Veřejný ochránce práv a jeho vztah k soudní moci - Rybová, Lucie; Matula, Miloš; Grospič, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem této diplomové práce je charakterizovat instituci Veřejného ochránce práv, jeho místo v dělbě moci a především analyzovat jeho vztah k moci soudní. Práce je rozdělena do pěti částí, přičemž první tři části jsou zaměřeny na teoretický popis instituce Veřejného ochránce a jeho zařazení v systému kontroly veřejné správy. Ve čtvrté části je podrobně popsána pozice veřejného ochránce v dělbě moci a jeho vztah k moci soudní. Pátá část je zaměřena na konkrétní otázky týkající se vztahu veřejného ochránce a soudů. Veřejný ochránce práv má za úkol chránit občany před jednáním úřadů, které je v rozporu s právem, před jejich nečinností a před chováním, které neodpovídá principům dobré správy a principům právního demokratického státu. Soudy chrání občany pouze před protiprávním jednáním, ale na rozdíl od ochránce mají k dispozici rozhodnutí, které je vynutitelné státní mocí. Vztah veřejného ochránce práv a moci soudní je charakteristický vysokou mírou nezávislosti.
Vedoucí práce: Miloš Matula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses