Oligopolizace bankovnictví s důrazem na situaci v České republice - Pýcha, Mikuláš; Mandel, Martin, 1962-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku oligopolu a akumulace kapitálu ze strany bank. Tato práce rozebírá problémy v dnešním finančním světě, které plynou z kapitalistického uspořádání, především klade důraz na odvětví bankovnictví. Nejdříve se zaměříme na historický vývoj monopolů a oligopolů, kde se budeme opírat o myšlenky Karla Marxe a o další známe ekonomy. V této bakalářské práci se dál budeme věnovat vysvětlení pojmů oligopolu a monopolu a příčinám, proč vznikají. Především se zaměříme na rozbor úspor z rozsahu a bariér vstupu do odvětví, které jsou často spojovány s tržními selháními, jako jsou případy oligopolu nebo monopolu. Dále se budeme věnovat modelovým příkladům oligopolu, které popisují, jak se stanovuje rovnovážná cena na takovém trhu, kde panuje oligopolní struktura. Páteří této bakalářské práce je rozbor českého bankovnictví a prokázání faktu, že se české banky nachází v oligopolní struktuře. K tomu, abychom tohoto cíle dosáhly, je potřeba dokázat, že české banky realizují mimořádné zisky. V oligopolu by větší banka měla realizovat vyšší relativní zisky, což bude dalším bodem analýzy v této bakalářské práci. K měření a dokazování síly oligopolu budeme používat postupy, které používá Evropská centrální banka. Především se jedná o podíl pěti největších subjektů na daném trhu a Herfindahl-Hirschmanův index. Tyto hodnoty budeme porovnávat se zahraničím a pokusíme se najít závislost oligopolní síly na velikosti země a tím určit typy zemí, které jsou k vzniku oligopolu náchylnější. Hlavním cílem této práce je dokázat oligopolní realizaci mimořádných zisků v odvětví bankovnictví v České republice a zdůraznit, že banky mají výhodu nad jejich klienty.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses