Nehraje na nás pravice „levou”? Závislost vládních výdajů na politické orientaci kabinetu - Žáček, Ondřej; Špecián, Petr; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce se zabývá otázkou, zda standardní politologické kategorie pravice a levice neztratily svůj obsah v oblasti hospodářské politiky. Předpokládaná vyšší ekonomická liberálnost pravice vzhledem k levici je testována na výši vládních výdajů, veřejné zaměstnanosti a na skóre v Indexu ekonomické svobody pomocí regresních modelů při použití dvou komplexních způsobů kvantifikace pravicovosti či levicovosti vlády v daném období. Zkoumaná panelová data tvoří země bývalé EU-25 mezi roky 1993-2007 (2003). Výsledky naznačují předpokládané liberálnější výstupy pravice oproti levici.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses