Využití CAPM při tvorbě portfolia - Burianec, Dominik (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá modelem ocenění kapitálových aktiv (CAPM). V první části jsou uvedeny teoretické aspekty modelu, předpoklady a vlastnosti. CAPM je velmi využívaný model ve finanční literatuře a lze jej využít nejen pro rizikové akcie, ale i pro dluhopisy, trh nemovitostí a jiné. Druhá část bakalářské práce je věnována praktickým výpočtům, kde se na základě teoretických předpokladů a na reálných datech je vypočítán výnos a riziko čtvrtletně drženého portfolia, které má být sestaveno z pěti nejlikvidnějších cenných papírů obchodovatelných na Burze cenných papírů Praha.