Distribuční úlohy a jejich řešení v optimalizačních programech - Kreps, Tomáš; Sopko, Stanislav; Jablonský, Josef, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato práce se zabývá kontejnerovým dopravním problémem a okružním dopravním problémem známým také jako úloha obchodního cestujícího. Tyto úlohy mají široké praktické využití. V první části této práce se čtenář seznámí s teorií věnované lineárnímu programování, distribučním úlohám, optimalizačnímu systému LINGO a tabulkového kalkulátoru MS Excel. V druhé části je představena výsledná aplikace, která dokáže tyto úlohy řešit. Cílem kontejnerového dopravního problému je rozvrhnout schéma rozvozu mezi m dodavateli a n odběrateli pomocí kontejneru. Okružní dopravní problém si dává za cíl najít nejvhodnější okruh mezi n místy, kdy každé z n míst je navštíveno právě jednou a každý okruh začíná a končí na stejném místě. Tato práce si klade za cíl porovnat obě úlohy v prostředí tabulkového kalkulátoru MS Excel a optimalizačního systému LINGO.
Vedoucí práce: Stanislav Sopko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses