Vplyv pracovnej migrácie na penzijné systémy v Európe - Zvariková, Alexandra; Černý, Michal; Cahlík, Tomáš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Starnutie obyvateľstva vzbudzuje obavy týkajúce sa udržateľnosti dôchodkových systémov v Európe. Okrem kompletnej zmeny systému sociálneho zabezpečenia sa ponúka ako vhodné riešenie demografických zmien imigrácia. Cieľom tejto práce je skúmať vplyv pracovnej migrácie na dva typy penzijných systémov, ktoré existujú v Európe- bismarckovský a beveridgeovský. Základným rozdielom je, že výška vyplatenej dávky v bismarckovskom systéme závisí na minulých príspevkoch, kým dávky v beveridgeovskom systéme sú univerzálne a paušálne. Na dáta z ôsmich krajín za časové obdobie 1998 až 2011 bola aplikovaná metóda najmenších štvorcov. Analýza ukazuje odlišný vplyv imigrantov na jednotlivé dôchodkové systémy. Podarilo sa preukázať, že pracovná migrácia má väčší vplyv na bismarckovský než na beveridgeovský dôchodkový systém.
Vedoucí práce: Michal Černý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses