Řídí Sam Peltzman i kruhové objezdy? - Šeneklová, Zuzana (2014)
Práce analyzuje efekt kruhových objezdů na bezpečnost motocyklistů. Odhad efektu je prováděn modelem fixních efektů, který zohledňuje fixní efekty roku, ve kterém jsou nehody měřeny a také fixní efekty dané země, ve kterých byla nehoda pozorována. Sledovaným obdobím je období od roku 1997 do roku 2010 v následujících státech: Belgie, Dánsko, Španělsko, Francie, Itálie, Nizozemí, Rakousko, Portugalsko, Švédsko a Velká Británie. Práce dochází k závěru, že zvýšení počtu či intenzity kruhových objezdů má negativní vliv na množství smrtelných dopravních nehod motocyklistů. V případě cyklistů nemají kruhové objezdy vliv na jejich úmrtnost, vliv na nehodovost je podobný jako u motorkářů, ale menší.