Maastrichtská fiskální kritéria, jejich vznik a problémy plnění v EU - Bandas, Milan; Izák, Vratislav, 1941-; Mikušová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Bakalářská práce se zabývá problémem plnění kritérií Paktu stability a růstu členskými zeměmi eurozóny. Hlavním cílem práce je provedení analýzu vývoje hodnot fiskálních kritérií u vybrané skupiny států PIGS. Část bakalářské práce se věnuje historii vzniku Evropské unie a Hospodářské a měnové unie. Nastíněn je také vývoj a důvody vzniku Maastrichtských kritérií a Paktu stability a růstu včetně popisu jednotlivých kritérií. Bakalářská práce se mimo jiné zaměřuje na vhodnost přijetí zkoumaných států do eurozóny s přihlédnutím k fiskální části konvergenčních kritérií. Z analýzy vývoje hodnotových ukazatelů vyplývá, že některé státy neměly být do eurozóny vůbec přijaty. Nevyhovující stav jejich ekonomik při vstupu do měnové unie se naplno promítl v období finanční krize, což značně narušilo stabilitu uvnitř celé Evropské unie.
Vedoucí práce: Vratislav Izák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses