Jsou Češi pověrčiví? Aneb vliv pátku 13. na nehodovost na silnicích - Koucká, Lucie; Hronza, Martin; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem práce je zjistit, zda má pátek třináctého, jako zvolený zástupce pověrčivosti, vliv na počet autonehod na českých silnicích. Ověřovaná hypotéza práce je, že lidé budou v tento den opatrnější, což se projeví ve sníženém počtu nehod. Na základě pětileté časové řady pátků je odhadnut model metodou nejmenších čtverců s robustními směrodatnými chybami, kde jako endogenní proměnná je denní počet autonehod. Exogenními proměnnými jsou výskyt pátku třináctého, státních svátků, srážky, průměrná denní teplota a ceny pohonných hmot. Proměnná pátek třináctého se ukázala jako statisticky nevýznamná. Z výsledků ekonometrické analýzy tedy můžeme danou hypotézu práce, o prokazatelném vlivu pátku třináctého, zamítnout. Tento závěr potvrzuje i dotazníkové šetření.
Vedoucí práce: Martin Hronza
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses