Analýza podnikatelského prostředí začínajících společností v České republice a Korejské republice - Tlapák, Matouš (2014)
Smyslem této bakalářské práce je analýza podnikatelského prostředí České republiky a Korejské republiky vztažená k činnosti začínajících firem a vedoucí k nalezení typických rysů obou prostředí. Na základě provedené analýzy jsou v závěru celé práce navržena doporučení pro oba podnikatelské ekosystémy, stejně tak jako pro začínající, takzvané start-upové společnosti. Analýza vychází ze zkoumání sekundárních dat, většinou z veřejně přístupných zdrojů na internetu. V prvním kroku jsou detailně rozebrána podnikatelská prostředí obou zemí -- jejich vývoj, způsob podpory malých a středních společností a možnosti inkubace či akcelerace začínajících firem. Dále se práce zabývá podnikatelskou náladou, kdy dochází k rozboru výzkumů provedených mezi podnikateli konkrétních zemí. Po této, do určité míry subjektivní, části přichází více objektivní komparace vycházející ze zpráv či indexů mezinárodních institucí dlouhodobě se zabývajících podnikáním, konkrétně jde o Zprávu globální konkurenceschopnosti nebo o Index snadnosti podnikání. V neposlední řadě dochází i k popisu význačných start-upových společností. V závěru práce je provedena syntéza nejdůležitějších rysů obou podnikatelských prostředí, zejména pomocí SWOT matice. Stejně tak jsou navrhnutá i výše zmíněná doporučení.