Vývoj textilního průmyslu na Šumpersku v prvních letech po druhé světové válce na příkladu podniku Moravskoslezské lnářské závody - Vintrlíková, Veronika (2014)
Předmětem této práce je popsat vývoj textilnictví na Šumpersku, obzvláště v období po druhé světové válce, kdy nejenom tato část průmyslu procházela mnoha četnými změnami. Tato problematika je vysvětlována na vývoji místního podniku Moravsko-slezské lnářské závody, pomocí metody sonda. Práce se zabývá povalečným stavem hospodářství v tomto odvětví v oblasti Šumperka, ale také celorepublikovým vývojem. Charakterizuje změny, které nastaly v rámci budování centrálního plánování. Podrobněji se zaměřuje na celkový vývoj podniku, který byl nejprve poznamenán odsunem německého obyvatelstva a posléze administrativními změnami vyplývajícími z uplatňování centrálního hospodářství - zestátňování, reorganizace. Závěr pojednává o dopadech dvouletky a pětiletek s celkovým výsledkem, že plánování mělo spíše negativní dopad na chod podniku.