Vývoj textilního průmyslu na Šumpersku v prvních letech po druhé světové válce na příkladu podniku Moravskoslezské lnářské závody - Vintrlíková, Veronika; Jakubec, Ivan, 1960-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Předmětem této práce je popsat vývoj textilnictví na Šumpersku, obzvláště v období po druhé světové válce, kdy nejenom tato část průmyslu procházela mnoha četnými změnami. Tato problematika je vysvětlována na vývoji místního podniku Moravsko-slezské lnářské závody, pomocí metody sonda. Práce se zabývá povalečným stavem hospodářství v tomto odvětví v oblasti Šumperka, ale také celorepublikovým vývojem. Charakterizuje změny, které nastaly v rámci budování centrálního plánování. Podrobněji se zaměřuje na celkový vývoj podniku, který byl nejprve poznamenán odsunem německého obyvatelstva a posléze administrativními změnami vyplývajícími z uplatňování centrálního hospodářství - zestátňování, reorganizace. Závěr pojednává o dopadech dvouletky a pětiletek s celkovým výsledkem, že plánování mělo spíše negativní dopad na chod podniku.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses